julho 05, 2010

Melhor ou pior?

E aí?
A Internet te deixou mais esperto ou mais burro do que vc era?
Como ferramenta cognitiva nova, o certo é que a internet mudou a cabeça das pessoas.
O melhor e o pior depende do prisma do observador.
O debate entre os fundamentalistas desta questão está cada vez mais munido, de lado a lado, por novos argumentos.

Abaixo  um extrato de texto da Wired por Nicholas Carr argumentando pela estupidificação da geração google.
(clique no corpo do texto para ir ao integral)


What kind of brain is the Web giving us? That question will no doubt be the subject of a great deal of research in the years ahead. Already, though, there is much we know or can surmise—and the news is quite disturbing. Dozens of studies by psychologists, neurobiologists, and educators point to the same conclusion: When we go online, we enter an environment that promotes cursory reading, hurried and distracted thinking, and superficial learning. Even as the Internet grants us easy access to vast amounts of information, it is turning us into shallower thinkers, literally changing the structure of our brain.

Aqui, um link com argumentação contrária.

“Le papier contre l’électronique”

P.S. Cmo prometido a meus amigos pescadores, uma receita facílima de arroz de sushi.
Deixar o arroz de molho por 30' ajuda a cozinhar mais rápido e a manter a umidade!
Ah! Incorporei o excelente blog Blogsdeculinária na coluna lateral. Lá vc encontrará uma compilação prática e objetiva do que há de bacana na blogosfera culinária


Ingredients
  • 1.5 cups uncooked short grain rice
  • 1.5 cups water
  • 6 tbsp rice vinegar
  • 5 tbsp sugar
Cooking Directions
  1. Cook the rice, using equal parts rice and water. I use a rice cooker, but you can also cook it on the stove if you don’t have a rice cooker.
  2. Put the rice vinegar and sugar in a small pot over medium heat.
  3. Stir until the sugar has melted into the rice vinegar.
  4. Once the rice is finished cooking, take the rice out of the pot and put it in the hangiri, or a large bowl if you don’t have a hangiri.
  5. Cool the rice and rice vinegar mix, then slowly pour the rice vinegar mix over the rice, using a cutting motion to mix it into the rice with the rice paddle (Thanks to Will and Jim for their tips!).
  6. Make sushi!

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